Op 12 november 2017 organiseerde stichting Mil Colores een workshop in het Amsterdamse Bijlmerparktheater, waar diversiteitsvoorstander Gloria Wekker – hoogleraar sociale en culturele antropologie aan de Universiteit Utrecht – de aanwezigen een lezing heeft gegeven over homofobie en racisme. Aansluitend gingen alle aanwezige vrouwen in groepen in gesprek over een aantal stellingen met betrekking tot het thema.

 

 

Onze voorzitter Claudette Tjen-A-Tak opende de bijeenkomst met een warm welkom aan Gloria!

Aansluitend gingen alle aanwezige vrouwen in groepen in gesprek over een aantal stellingen met betrekking tot het thema.

  1. DE DOMINANTE MANIER VAN HOMO/LESBO ZIJN IN NEDERLAND: er is maar één bepaalde manier, namelijk uit de kast komen en het vertellen aan je moeder, familie en      vrienden/vriendinnen. Hoe anders werkt de dominante opvatting over homoseksualiteit voor jonge/oudere én zwarte/witte vrouwen in NederlandIs het zo dat jijzelf bepaalt of jij wel/niet zichtbaar wilt zijn? Wat zijn de gevolgen hiervan?
  2. INTERRACIALE HOMO RELATIES IN NEDERLAND ZIJN EEN TOONBEELD VAN INTEGRATIE.  IS DIT WEL ZO POSITIEF? Bijvoorbeeld: zwarte lesbische vrouwen in een relatie met witte lesbische vrouwen, zwarte homo mannen in een relatie met witte homo mannen. Hoe werken homofobie en het alledaags racisme dat de zwarte partner doormaakt door in  de relatie met de witte partner? Zijn ze elkaars bondgenoten of brengt de witte homoseksuele partner meer begrip op voor de witte politieagenten die homofobisch en etnisch profileren? Gaat het bij de witte homoseksuele partner erom een  goedkeuringsstempel te ontvangen zoals Wekker dat zegt : ik ben geen racist en geen homofoob, ik heb immers een relatie met een zwarte homoseksuele partner!
  3. ONS CULTURELE ARCHIEF: IN NEDERLAND DOEN WIJ NIET AAN RACISME – Ons culturele archief is een opslagplaats van gedachten en gevoelens, gebaseerd op ras en  mede gevormd door 400 jaar koloniaal verleden, die tot op de dag van vandaag nog steeds doorwerken. Hoe ervaar je het als ook zwarte mensen vinden dat het anti-racisme debat zoals Wekker dat verwoordt, veel te ver gaat?
  4. MAATSCHAPPELIJKE ASPECTEN VAN INTERRACIALE HOMOSEKSUELE RELATIEs –  Een interraciale en homoseksuele relatie tussen een zwarte partner en witte partner levert  voor de zwarte partner allerlei maatschappelijke voordelen op (Wekker). Het is immers    eenmaal zo dat de witte homoseksuele partner een hogere sociale status toebedeeld wordt  t.o.v. de zwarte homoseksuele partner.  Wat levert het voor een witte lesbische vrouw aan maatschappelijke voordelen/nadelen op  in een relatie met een zwarte lesbische vrouw? Hoe ervaart de zwarte lesbische vrouw de bejegening door de witte lesbische vrouw?

Er werd veel gedeeld en uitgewisseld. Conclusies werden teruggekoppeld. Een belangrijke conclusie was dat zelfonderzoek met een open en eerlijke blik heel belangrijk is. En dat we zeker een vervolg gaan geven aan deze workshop, met Gloria Wekker.

Geef een reactie