Op zondag 22 juli stond het Kwaku festival in het teken van LGBTI. Mil Colores leverde ook dit jaar een bijdrage in de vorm van een workshop.

 

Vanaf 14.30 uur was de inloop met voorvertoning van de Zami film over biculturele LBT vrouwen

Om 15.00 uur startte onze workshop – We wilden het thema seksuele diversiteit op interactieve wijze verkennen. We gingen op zoek naar beelden en oordelen en vooroordelen over LHBTI. Ongeveer 30 mensen deden mee. We begonnen met een spannende werkvorm waarin ieder vanuit een gekregen personage steeds moest nadenken over stellingen zoals: k kan mezelf zijn/ ik voel me veilig/ ik voel me gesteund door mijn familie, etc. De personage waren bewust verschillend in seksuele geaardheid (lesbisch, bi, homo en trans en in culturele achtergrond. Zo was er de Surinaamse Juan die een relatie had met een oudere witte man, de transseksuele Peruaanse Lucia, de getrouwde Antilliaanse psychologe Joyce die een geheime relatie had met een witte vrouw die het tijd vind voor coming out. Na afloop van deze oefening waren er openhartige gesprekken in kleinere groepen over beelden en (voor)oordelen over LHBT. Tot slot werden inzichten gedeeld. Hieruit bleek zeker de impact en het effect van deze workshop:

  • als je bezig bent met diversiteit wordt je vanzelf ruimdenkender, confrontatie hiermee is goed.  Pas als je iets vaker ziet, dan pas kun je er toleranter naar kijken ….”
  • Het is belangrijk om je kinderen zo op te voeden dat ze de vrijheid hebben om te kiezen wie ze willen zijn.
  • Doordat mijn partner haar gevoelens deelde, begrijp ik haar beter en kan ik haar ondersteuning bieden.
  • Door met elkaar in gesprek te gaan en onze verhalen met elkaar te delen kunnen we met elkaar verbinding maken
  • Door je te verplaatsen in een ander krijg je meer begrip voor de ander”
  • Het is erg moeilijk om in te schatten welke waarde een ander geeft aan een bepaald begrip”….. of iets wel of niet positief is voor die ander”

Kortom: een geslaagde workshop. Ga voor de foto’s naar ons fotoalbum Roze Kwaku

 

Meer informatie over Kwaku:

Het Kwaku Summer Festival (voorheen het Kwakoe Zomerfestival) wordt sinds 1975 bijna elk jaar tijdens een aantal weekeinden in de zomer gehouden in het Nelson Mandelapark in Amsterdam-Zuidoost. Het is van origine een Surinaams festival, maar ontwikkelde zich de laatste jaren tot een multicultureel festival.

Op zondag 22 juli kleurt Nederlands kleurrijkste festival roze.

Kwaku Roze Zondag is 10 jaar geleden opgezet door Marlon Reina en Mikel Haman.

Onder Surinamers, Afrikanen, Antillianen en Curaçaoënaars is niet altijd evenveel begrip voor seksuele diversiteit. Daarom zal er veel aandacht zijn voor taboeonderwerpen.

De Roze Zondag is de afgelopen 5 jaar uitgegroeid tot het grootste black gay evenement van Europa. Met meer dan 20.000 bezoekers is de Kwaku Roze Zondag één van de meest extravagante dagen op het festival. De Roze zondag trekt naast homo’s, lesbiennes, en transgenders ook altijd veel hetero’s en is altijd de kick off van de Amsterdam Gay Pride.

Geef een reactie