Op zondag 24 juli stond het Kwakoe festival (jaarlijks surinaams festijn) in het teken van homo- en lesbische emancipatie. Dit jaar was het een lustrum omdat Roze Kwaku al 10 jaar bestaat. Mil Colores leverde daar een bijdrage in de vorm van een talkshow met als thema: Love has no labels.

We gingen in discussie over een aantal stellingen met een panel en met de zaal.

Het panel bestond uit Rohit Vyas, projectleider diversiteitsvraagstukken; Glenn Helberg gespecialiseerd in transculturele psychiatrie; BeyonG Veldkamp, prjectleider Respect2Love COC en Anne Krul van Secret Garden.

De discussie stond onder leiding van Claudette Tjen-a-Tak, voorzitter Mil Colores

De eerste stelling riep meteen al emotionele en persoonlijke reactie op: liefde is een privezaak, dat je homoseksueel bent hoef je niet te melden en/of uit te leggen. Een paar reacties uit de zaal en van het panel:

  • ja, liefde is privé, hoeft geen naam als het tussen mensen is, maar politiek gezien is het soms wel nodig te benoemen.
  • Als ik mijn lief wil zoenen wordt benauwd gekeken in mijn familie, want opa is t niet gewend. Maar Opa heeft wel 5 verschillende vrouwen .. Maar ja, hetero he!
  • Ook al wil jij je liefde niet benoemen, als je homo of lesbisch bent doen anderen dat wel voor je.
  • ‘Stel dat je wacht met uitdekast komen tot je moeder er niet meer is. Stel dat ze 100 wordt, moet ik dan tot mijn 75e in het verborgene leven
  • Vervolgens ging het over de stelling: homoseksualiteit is aangeleerd en je kunt het dus ook afleren. Daarop was de algemene reactie: Nee, iedereen wordt opgevoed als hetero en toch blijken aantal homo te zijn. Je bent het is zo sterk dat het niet afgeleerd kan worden.

De slotconclusie van het debat op Roze Kwaku was dat het openlijk uitkomen voor homoseksualiteit op zich is geen westers concept is. Het kunnen benoemen is echter niet overal zo makkelijk en vanzelfsprekend

Daarom is het nog steeds goed dat er bijeenkomsten zijn als Roze Kwaku en organisaties als Mil Colores.

 

Met dank aan Het Blauwe Fonds voor de financiële bijdrage

Geef een reactie