Op 10 november was de lezing van Dr. Gloria Wekker en de workshop over de zichtbaarheid van zwarte vrouwelijke homoseksualiteit in een Nederlandse context.

Tijdens deze presentatie stond de vraag centraal: hoe zichtbaar/ hoorbaar zijn we eigenlijk met betrekking tot onze seksualiteit als zwarte lesbische vrouwen in de Nederlandse samenleving? Een samenleving waarin we zowel met patriarchale verhoudingen als met racisme te maken hebben. En zouden we niet zichtbaarder/ hoorbaarder mogen zijn, zodat jonge vrouwen van kleur ook wéten dat we er zijn. Dat zij weten dat het mogelijk is een zwarte lesbische vrouw te zijn en dat je dat kunt overleven, ja zelfs er gelukkig mee en trots op kunt zijn. Het zou toch niet zo moeten zijn dat die jonge vrouwen denken dat zij de eersten zijn die met lesbisch zijn worstelen? Wie van ons heeft een lesbisch rolmodel gehad? Maar niet alleen voor jongere vrouwen, ook voor onze eigen zelf-acceptatie is het belangrijk om zichtbaar/ hoorbaar te zijn als lesbische vrouw.  

Vervolgens is in kleine groepjes gesproken over
• Heb je als meisje, jonge vrouw, een lesbisch rolmodel gehad? Wie was dat ?
• Wat doet het met je als je familieleden je seksualiteit afwijzen? En hoe ga je daarmee om?
• Onder welke omstandigheden kom je wel of niet voor je homoseksualiteit uit? En waarom is dat zo?
• Vind je dat jonge vrouwen anders, openlijker met hun seksualiteit omgaan?
• Welke andere keuzen, behalve zwijgen/ onzichtbaar zijn, kan je maken? Welke nieuwe mogelijkheden kun je voor jezelf creëren?

Het waren mooie gesprekken met veel herkenning en inzichten.

Deze workshop kwam tot stand dankzij de steun van het Bob Angelofonds

Geef een reactie